10 NAPAK V PREHRANI PSOV

1. PREMALO ALI PREVEČ HRANLJIVIH SNOVI

 

Uravnotežen obrok mora vsebovati ustrezno razmerje med beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati, vlakninami, vitamini in minerali. V številnih virih lahko najdemo različne informacije o ustreznosti razmerij med temi sestavinami, ki pa večinoma ne upoštevajo dejstva, da je potrebno razmerje individualizirati tako, da bo prilagojeno pasmi, teži, aktivnosti in drugim lastnostim psa. Poenostavljeno rečeno so minimalne potrebe odraslega zdravega psa praviloma pokrite, če je v 100 gramov suhe hrane 18 g beljakovin, 5,5 g maščob, od 0,5 g do največ 2,5 g kalcija, od 0,4 g do največ 1,6 g fosforja. Količina drugih snovi v obroku psa je treba prilagoditi glede na življenjsko obdobje psa (mladič, obdobje starosti), glede na njegovo fizično stanje in aktivnost.

 

2. NEUSTREZNA ENERGIJSKA VREDNOST HRANE

 

Vnos energije in hranljivih snovi naj bo prilagojen individualni potrebi psa. Premajhna ali prekomerna telesna teža, nesijoča dlaka in neprijeten vonj psa so največkrat posledica neuravnoteženosti prehranskih obrokov. Priporočljivo je, da težo psa nadzorujemo tako, da ga z isto tehtnico kontinuirano tehtamo in da si njegovo težo zapisujemo. Hitro se namreč zgodi, da spremembe v teži ne opazimo, kar pa lahko vpliva na zdravstveno stanje psa.

 

3. NEUSTREZEN IZBOR HRANE

 

Pravilna izbira pasje hrane je za zdravo življenje psa pomembno dejanje.

Ne glede na to, ali pripravljamo hrano doma, ali hranimo psa s komercialno hrano, moramo sestavo prilagoditi potrebam psa mladiča, njegovi rasti, potrebam odraslega psa in psa v obdobju starosti.

V primeru zdravstvenih težav, ki se lahko pojavijo v vseh življenjskih obdobjih, naj se o izbiri sestavin posvetujejo s strokovnjakom. Še posebej je to priporočljivo pri izbiri komercialne prehrane. Proizvajalci oziroma trgovci na trgu ponujajo različne diete prehrane, vendar pa lahko nepravilni izbor bolnemu psu povzročite več škode kot koristi.

 

4. HRANA »PO VOLJI«

 

 

Napake, ki jih lahko nezavedno naredimo so med seboj povezane.  V prepričanju, da bo pes zaužil toliko hrane kot je potrebuje, posodico napolnimo s hrano. Vendar pa lahko to vodi do težav kot so debelost, ki lahko privede do različnih bolezni. Prevelike količine zaužite hrane povzročijo različne neprijetnosti: napihnjenost, slabšo prebavljivost, težave z želodcem in druge. Namesto, da posodico napolnimo, je bolje, da je posamezni obrok količinsko skromnejši in v večih delih. Ne glede na število obrokov pa ne smemo prekoračiti dnevnih količin, ki jih pes dejansko potrebuje. Pomembno je še, da ima pes v prehranjevanju »primereno disciplino«.

 

5. DODAJANJE VITAMINOV IN MINERALOV

 

 

V komercialno hrano praviloma ni potrebno dodajati vitaminsko-mineralnih dodatkov, saj naj bi bila konzervirana hrana, kupljena v specializiranih trgovinah, že ustrezno uravnotežena. Kljub temu je priporočljivo, da iz deklaracij preverimo, ali to drži. V primeru, da obroke pripravljamo doma, je vitamine in minerale potrebno posebej dodajati. Posledice hranjenja s hrano, ki teh substanc ne vsebuje, ali ni v ustreznem razmerju, se slej ko prej pokažejo v njegovem zdravstvenem stanju.

 

6. POKVARJENE SESTAVINE

 

 

Sestavine uporabljene za doma pripravljen obrok naj bodo sveže in neoporečne. Ne uporabljajte gnilih, plesnivih in starih živil.

 

7. MENJAVA VODE

 

 

Vedno sveža voda je v prehrani psa zelo pomembna. Vodo moramo psu menjati vsaj enkrat dnevno, še bolje večkrat dnevno. Poskrbeti je treba tudi za higieno posode, iz katere pes pije. Večkrat tedensko jo je potrebno očistiti in iz nje odstraniti vodni kamen.

 

8. HRANJENJE S SLADKARIJAMI

 

 

Sladkor je »tihi ubijalec« psa, zato se je potrebno pri prehranjevanju psa sladkim jedem izogibati. Poleg debelosti lahko sladkor povzroča karies, spremembe metabolizma, in druga bolezenska stanja.

 

9. PREVROČA ALI PREMRZLA HRANA/VODA

 

 

Najbolje je, da psu ponudimo hrano in vodo sobne temperature, saj sta lahko prevroča ali premrzla hrana in voda za psa škodljivi.

 

10. NEPRIMEREN ČAS HRANJENA

 

Najbolj primeren čas hranjenja je po fizični aktivnosti psa, izogibajmo se hranjenju pred sprehodom, igro ali drugimi aktivnostmi.

Deli zapis

Share on facebook
Share on email

Ostali zapisi

blog

Kako na enostaven način pripraviti mačje priboljške?

Enostavni priboljški za mačke: ribice   Kljub temu da mačke ne okusijo sladkega, imajo zelo rade razvajanja s priboljški. Skorajda ne poznam mačke, ki ne bi oboževala lososa, zato sem pripravila preprost in okusen recept za mačje piškotke. Potrebovali boste le tri sestavine: lososa ali tuno (svežega ali iz konzerve), jajce in polnozrnato moko. Sestavine

blog

ZELENJAVA V PREHRANI PSA

ZAKAJ? V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena,  vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse. Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za

Call Now Button Scroll to Top