Kosti, bikovke in ostali “moderni” izdelki

Danes lahko na trgu najdemo najrazličnejše izdelke, ki naj bi psu krajšale dan, ga zaposlile. Poleg tega prodajalci ponujajo tudi izdelke, s katerimi naj bi si psi krepili, in kar je najbolj aktualno, čistili zobe. Vedno bolj pa se lastniki in strokovnjaki sprašujemo, ali so ti izdelki res primeri za našega psa. Tu lahko razpravljamo o domači kosti iz juhe, trenutno aktualnimi bikovkami, posušenimi uhlji in rilci ter suhimi govejimi ali svinjskimi kožami. Glede na poplavo današnje ponudbe na trgu pasjih proizvodov smo lahko kaj hitro zavedeni – dobra reklama, atraktiven dizajn pakiranja, ljubke oblike. Priporočam,  da pred nakupom preverimo izvor in za kakšno proizvodnjo gre.

 

 

Velikokrat se zgodi, da ko lastnika vprašam, ali ve, kako je lahko žvečilna kost (živalska koža) tako lepe oblike, barve in brez posebnega vonja, hitro naletim na zaskrbljen izraz na obrazu. Dejstvo je, da so živalske kože, ki jih uporabljajo za izdelavo pasjih žvečilk, več kot le očiščene, oblikovane in pakirane.  Prvi korak proizvodnje te »pasje zaposlitve« je kemična obdelava, ki kožo razsluzi, sledi beljenje v vodikovem peroksidu, razrez in oblikovanje ter zadnja faza lepljenje in zavijanje v končno obliko. Pri zadnji fazi uporabljajo lepila, ki so za zdravje psa  izjemno strupena.

 

 

Danes popularne bikovke so sušene in v večini primerov prav tako obdelane s kemikalijami, a poudarjam, da se je pred nakupom potrebno pozanimati o proizvajalcu.

 

 

Zdrava in naravna alternativa opisanim komercialnim izdelkom je navadno korenje, steblo brokolija, koleraba, zelena. Glede na velikost psa in njegovo zdravstveno stanje (še posebej zd. stanje zob) se ta živila enostavno razreže na poljubno velike kose in ponudi psom surova. Za starejše pse in za pse s slabšimi zobmi priporočam mehkejšo zelenjavo – na primer kolerabo. Za grizenje lahko psu ponudimo tudi krhlje jabolka. Najbolje bo, da se prilagodimo okusu in željam našega psa in ga na to navajamo že od mladička dalje.

 

 

Druga alternativa so naravne kosti, rogovje. Tu moram opozoriti na pravilno izbiro velikosti in posebej na stanje zob. Velikost prilagodimo velikosti psa, v primeru majavih in nezdravih zob se tem priboljškom izognemo. V primeru, da ima pes po takem priboljšku drisko, kost ali rog nemudoma odstranimo in ju psu ne ponudimo nikoli več.

 

Do driske lahko zaradi priboljškov pride zato, ker so pri proizvodnji teh izdelkov uporabljene kemikalije, ki so strupene za pasji organizem. Drug razlog, ki ga opažam, po grizenju kosti, so odlomljeni delci, ki jih pes med glodanjem nalomi. Le ti obremenijo črevesje. V hujših primerih lahko opazimo krvavo blato, saj delci kosti črevesje razdražijo, porežejo, sluz v blatu. Lahko pa pride do zaprtja. V vseh primerih se posvetujte z izbranim veterinarjem.

 

 

V primeru driske, ki je posledica žvečenja prej omenjenih izdelkov, psu le to odstranimo in ne ponudimo nikoli več. Izberemo alternativo ali psa spodbudimo k igri.  Priporočam, da se za lajšanje in zaustavitev driske posvetujemo z veterinarjem ter pripravimo doma pripravljen obrok, ki psu drisko ustavi in ugodno vliva na zdravje črevesne flore.

 

Deli zapis

Share on facebook
Share on email

Ostali zapisi

blog

Kako na enostaven način pripraviti mačje priboljške?

Enostavni priboljški za mačke: ribice   Kljub temu da mačke ne okusijo sladkega, imajo zelo rade razvajanja s priboljški. Skorajda ne poznam mačke, ki ne bi oboževala lososa, zato sem pripravila preprost in okusen recept za mačje piškotke. Potrebovali boste le tri sestavine: lososa ali tuno (svežega ali iz konzerve), jajce in polnozrnato moko. Sestavine

blog

ZELENJAVA V PREHRANI PSA

ZAKAJ? V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena,  vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse. Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za

Call Now Button Scroll to Top