Med lastniki psov, strokovnjaki in prodajalci pasjih prehranskih izdelkov je veliko govora o vključevanju surovih ali termično obdelanih, naravnih in umetnih kosti v prehrano psov. Nekateri lastniki poleg druge hrane svojim psom redno dodajajo kosti, drugi temu odločno nasprotujejo. Gotovo ste že slišali, da so kosti naravne, zdrave, da vsebujejo veliko kalcija in so koristne za čiščenje pasjega zobovja. Toda, ali vse to drži? Je vse »naravno« tudi zdravo in dobro za zdravje vašega psa? Kot vse v življenju imajo kosti v prehrani psa pozitivne, pa tudi negativne učinke.

 

Zgradba in vrste naravnih kosti

 

Po svoji obliki so kosti cevaste in podolgovate, ploščate, ovalne, kratke, pa tudi nepravilnih oblik. Dolge kosti imajo v osrednjem delu votlino, v kateri se nahaja kostni mozeg, medtem ko sta konca dolge kosti sestavljena iz gobastega tkiva, prepletenega s koščenim delom. Kratke, ploščate kosti v sredini niso volte, sestavlja jih gobasto tkivo.

 

Lastniki v prehrano psov pogosteje vključujejo goveje in ovčje kosti, ki so težje lomljive in vsebujejo več kostnega mozga in so zato primerne prehrambeni dodatek. Perutninske in kunčje kosti se lomijo vzdolžno, pri lomljenju pa nastajajo ostri koničasti deli, zato le te za prehrano psov niso primerne. Prav tako ni priporočljivo psom dajati ribjih kosti, razen hrustančnih delov ter kosti sardel in drugih manjših rib, ki jih lahko pse prežveči.

 

Posebej naj poudarim dejstvo, da je od načina hranjenja oziroma izbire hrane odvisno katere vrste oziroma oblike kosti lahko vključimo v pasjo prehrano. Poleg tega je to odvisno od posameznega psa in njegove prebave. Nekateri imajo dobro prebavo, drugim pa povzročijo veliko nevšečnosti: bruhanje, drisko, celo krvavo blato,… Glede na navedeno je nujno, da lastniki, ki psu k hrani dodajo kosti, po njihovem zaužitju pozorno spremljajo odzive živali in da v primeru opaženih težav opustijo nadaljnje dodajanje kosti.

 

Poleg navedenih možnih negativnih učinkov zaužitja kosti na psa, pa imajo kosti na psa tudi pozitivne učinke.  Z glodanjem kosti pes aktivno krepi mišice čeljusti, vratu, njegov ugriz postaja močnejši. Trditev, da kosti zobovje očistijo le delno drži. Glodanje kosti torej ni zagotovilo, da lastnik psu zob ne pregledujete in ne ukrepa, če je to potrebno. Z glodanjem kosti se pes za določen čas zaposli in tako aktivno preživi čakanje na sprehod ali druge aktivnosti, ki mu jih lastnik nudi. Zelo aktivne pse ukvarjanje s kosTjo »zaposli in sprosti«.

 

Deli zapis

Share on facebook
Share on email

Ostali zapisi

blog

Kako na enostaven način pripraviti mačje priboljške?

Enostavni priboljški za mačke: ribice   Kljub temu da mačke ne okusijo sladkega, imajo zelo rade razvajanja s priboljški. Skorajda ne poznam mačke, ki ne bi oboževala lososa, zato sem pripravila preprost in okusen recept za mačje piškotke. Potrebovali boste le tri sestavine: lososa ali tuno (svežega ali iz konzerve), jajce in polnozrnato moko. Sestavine

blog

ZELENJAVA V PREHRANI PSA

ZAKAJ? V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena,  vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse. Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za

Call Now Button Scroll to Top