PREKOMERNA TEŽA ALI DEBELOST PRI PSIH

V poplavi prehranskih izdelkov za pse se lastniki hitro znajdejo v položaju, ko svojim ljubljenčkom naklonijo raznovrstne priboljške, kar jim ti z ljubkim odzivom »poplačajo«. Poleg tega se kaj hitro zgodi, da so ljubljenčki med pripravo in med kosilom deležni kakšnega slastnega koščka mesa. Stavek, »moram mu nekaj dati, ker da me tako lepo gleda«, ste verjetno že vsi slišali. Ob tem se ne zavedamo, da prekomerno hranjenje in neupoštevanje dejanskih pasjih potreb lahko hitro povzroči pri psu prekomerno kopičenje maščobnega tkiva, kar privede do različnih zdravstvenih težav. Poleg preobilnih obrokov in preveč priboljškov so razlog za debelost lahko tudi premalo gibanja, zelo pogosto pa tudi neustrezna sestava obrokov. Zdravstvene težave so manj pogosti vzrok debelosti, pojavijo pa se kot posledica nepravilnega delovanja endokrinih žlez – hipotiroidizem in nekaterih drugih zdravstvenih težav.

Prekomerna telesna teža psa zahteva ukrepanje. Prej ko to prepoznamo in se lotimo odpravljanja vzroka, krajši bo čas do uspeha, kar bo v korist tako lastniku kot njegovemu psu. Nekatere pasme psov so posebej občutljive in nagnjene k prekomerni teži. To so zlasti pasme iz skupine prinašalcev, nordijske pasme, vodne pasme, pri teh moramo dieto prilagoditi že v času rasti oziroma v zgodnji odrasli dobi. Poleg navedenih pasem je potrebno zmanjšati vnos energije tudi psom po kastraciji oziroma psičkam po sterilizaciji.

Opazk in komentarjev na račun prekomerne telesne teže psa ne smemo prezirati, prisluhnimo veterinarju in strokovnjakom za prehrano, to nam narekuje odgovornost do psa.

Poudariti velja, da se skrb za primerno prehranjevanje psa in za odpravo vzrokov prekomerne teže, ko do nje pride, ne nanaša le na lastnika, pomembno pri tem je sodelovanje vseh članov gospodinjstva, sosedov in prijateljev, vseh, ki prihajajo s psom v stik. Zavedati se morajo, da je izgubljanje telesne teže proces in ne enkratni ukrep. Predpogoj za uspeh je seveda lastnikova odločitev, da bo svojemu psu pomagal in mu tako zagotovil zdravo in lepo življenje.

 

Za ustrezen pristop k zmanjševanju teže psa je najprej potrebno ugotoviti pravi vzrok debelosti. Ni dovolj zgolj uvesti več gibanja in zmanjšati obroke hrane, kot to pogosto slišimo, spremembe prehranjevanja je potrebno obravnavati celostno. Za uspešno znižanje telesne teže ni dovolj  uvedba prehranjevanja psa po splošnih smernicah (formuli), količino in sestavo obrokov je potrebno prilagoditi posameznemu psu. Izvajanje spremenjenega načina prehranjevanja zahteva strokovno pripravo uravnoteženih dietnih obrokov in dosledno skrb in vztrajnost lastnika.

 

Pes bo prvih nekaj dni po uvedbi diete zaradi obrokov z manj energijske vrednosti čutil lakoto, še zlasti tisti, ki so bili navajen na visoke kalorične ali/in volumensko obilne  obroke. Opustiti moramo hranjene psa s priboljški, saj zelo pogosto prav ti veliko prispevajo k prevelikemu dodatnemu vnosu energije v organizem.

Vsak piškotek šteje.

 

Deli zapis

Share on facebook
Share on email

Ostali zapisi

blog

Kako na enostaven način pripraviti mačje priboljške?

Enostavni priboljški za mačke: ribice   Kljub temu da mačke ne okusijo sladkega, imajo zelo rade razvajanja s priboljški. Skorajda ne poznam mačke, ki ne bi oboževala lososa, zato sem pripravila preprost in okusen recept za mačje piškotke. Potrebovali boste le tri sestavine: lososa ali tuno (svežega ali iz konzerve), jajce in polnozrnato moko. Sestavine

blog

ZELENJAVA V PREHRANI PSA

ZAKAJ? V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena,  vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse. Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za

Call Now Button Scroll to Top