VITAMINI V PREHRANI MAČK

Svojim mačkam želite/mo zagotoviti aktivno in dolgo življenje. Da bi to lahko dosegli, je dobro, da se podučijo o njihovih resničnih potrebah. Poleg ustrezne nege in domovanja, pri zagotavljanju zdravja in dobrega počutja igra pomembno vlogo uravnotežena prehrana, ter sveža in neoporečna voda. Veliko je govora o tem, kaj je dobro in kaj ne za naše ljubljenčke. Dejstvo je, da brez posameznih hranljivih snovi, brez vitaminov ter mineralov nobena mačka ne more živeti zdravo. Lastniki, ki pripravljajo obroke doma, morajo poznati pomen uravnotežene prehrane in v vsakdanje obroke mačk vključevati ustrezne sestavine.

 

Kaj so vitamini?

 

Vitamini spadajo med organske molekule, ki jih organizem potrebuje pri procesih presnove, v njih sodelujejo kot encimi ali njihovi prekurzorji ter koencimi. So biološko aktivne substance, ki organizmu pomagajo pri izkoriščanju hranljivih snovi. V primeru, da jih v mačji organizem vnesemo premalo, govorimo o hipovitaminozi, v nasprotnem primeru o hipervitaminozi. Prva težava se pojavlja pogosteje in lahko pripelje do lažjih in hujših neprijetnosti – slabše odpornosti, težav z dlako in drugo.

 

Skupine vitaminov

 

Ločimo dve skupini vitaminov, topne v vodi in topne v maščobi. V skupino topnih v maščobi spadajo vitamini A, D, E in K, vitamini skupine B in vitamin C pa so topni v vodi. Učinki posameznih vitaminov:

  • Vit. A: fiziologija vida, rast
  • Vit. D: mineralizacija kosti (v kombinaciji s kalcijem in fosforjem)
  • Vit. E: antioksidant (sodeluje s selenom)
  • Vit. K: strjevanje krvi
  • Vit. skupine B: izkoriščanje zaužite hrane, sproščanje energije
  • Vit. C: možno lajšanje simptomov bolezni

Težave, ki se pojavijo zaradi vitaminskega neravnovesja

 

Neustrezna vitaminska hrana lahko povzroča dermatitis, težave pri strjevanju krvi, pomankanje apetita, nizko telesna temperaturo, motnje v delovanju živčevja, težave z dlako. Naštete težave so največkrat posledica premajhnih količin zaužitih vitaminov. Izpostavila bi predvsem dva vitamina, zaradi katerih se pogosto pojavljajo težave, ki so neposredno povezane s hranjenjem mačk.

Pomanjkanje vitamina B1 (tiamin) sodeluje pri metabolizmu ogljikovih hidratov. Do pomankanja lahko pride zaradi daljšega pomanjkanja apetita mačke, slabe absorbcije hranljivih snovi, anoreksije, prekomernega uriniranja, ki je posledica raznih bolezenskih stanj, kuhanja hrane na visoki temperaturi, prisotnosti tiaminaze (vsebujejo jo nekatere bakterije in določene vrste  surovih rib).

Pomanjkanje vitamina A, ki je pri mačkah esencialen, kar pomeni, da mačji organizem nima funkcije za njegovo sintezo, zato ga morajo mačke zaužiti s hrano. Toda pozor, prevelike količine pa so prav tako škodljive. Hranjenje mačk z velikimi količinami surovih jeter in dodatkom olja iz jeter trske, lahko povzroči, da mačka zaužije preveč vitamina A, posledice pa se pokažejo sčasoma, čez nekaj mesecev ali let.

 

Deli zapis

Share on facebook
Share on email

Ostali zapisi

blog

Kako na enostaven način pripraviti mačje priboljške?

Enostavni priboljški za mačke: ribice   Kljub temu da mačke ne okusijo sladkega, imajo zelo rade razvajanja s priboljški. Skorajda ne poznam mačke, ki ne bi oboževala lososa, zato sem pripravila preprost in okusen recept za mačje piškotke. Potrebovali boste le tri sestavine: lososa ali tuno (svežega ali iz konzerve), jajce in polnozrnato moko. Sestavine

blog

ZELENJAVA V PREHRANI PSA

ZAKAJ? V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena,  vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse. Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za

Call Now Button Scroll to Top