ZELENJAVA V PREHRANI PSA

ZAKAJ?

V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena,  vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse. Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za vnos zadostne količine prehranske vlaknine. Te vlaknine imajo pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže psa.  Poleg omenjenih pozitivnih lastnosti z zelenjavo omejimo zakisanost pasjega organizma, pes zaužije fito hranila, maščobne kisline (omega 3).


Zelenjavo, vključeno v obrok, lahko nekako razdelimo na tri sklope.

  1. Prva skupina, kjer lahko uporabimo cele rastline, listje in steblo, so solata, zelje, ohrovt, brokoli, cvetača. Vsebujejo veliko vode in vlaknine. V obrok jih lahko vključujemo surove ali kuhane. S tem v največji meri le malo »poživimo obrok«, saj posebne prehranske vrednosti obroka za psa s to vrsto ne dosežem.
  2. Druga skupina, ki je po mojem mnenju psom najljubša so korenine ali gomoljnice. V to skupino uvrščamo krompir, korenje, repo, zeleno. Zelenjava te skupine se loči od prejšnje glede energijske vrednosti, saj vsebuje škrob, ki pasjemu organizmu služi kot vir energije.  Ker ta sestavina ob kuhanju ustvarja nekakšen žele, je zelo zaželeno zelenjavo  pred hranjenjem pokuhati, saj tako postane mnogo bolj prebavljiva kot bi bila surova.  Korenje je bogat vir vitamina A. Če korenje ponudimo surovo, je le to odličen hrustljav priboljšek, ki vašemu kosmatincu aktivno zapolni čas in očisti zobovje.
  3. V tretjo skupino zelenjave sodita grah in fižol. Poleg visokega deleža beljakovin, imata tudi ta dva predstavnika visoko energijsko vrednost. Vsebujeta veliko vitaminov skupine B, ki organizmu zagotavljajo nemoten potek pri  opravljanju telesnih funkcij. Grah je sladkega okusa, zato je še kako priljubljen pri pasjih kosmatincih. Oba- grah in fižol pred hranjenjem kuhamo do mehkega v nesoljeni vodi.

 

CENOVNO UGODNA

Sama vedno priporočam, da lastniki hranijo zelenjavo, ki je trenutno aktualna – sezonska. Je cenovno najugodnejša in prehransko najbogatejša. V primeru priprave velikih količin pa se lahko lastniki poslužujejo tudi že pripravljenih paketov zmrznjenih mešanic zelenjave, ki je poleg denarja, prijazna tudi do lastnikovega časa.

 

Katera vrsta zelenjave ne sodi v prehrano psa?

Čebula, česen, por in drobnjak predstavniki skupine Allium: kuhani, v prahu, sveži ali dehidrirani, uničujejo rdeče krvne celice, kar povrzoči hemolitično anemijo. Seveda je to odvisno od količine zaužitega živila, a vseeno bolje, da se tem živilom izogibamo.

Teoretično avokado uvrščamo med sadje, a ker se zgodi, da ga veliko ljudi uvršča med zelenjavo ga omenjam tu tudi sama. AVOKADO: vsebuje persin, ki pri ljudeh ne povzroča težav,  za pse pa je to strupena snov. Persin se nahaja v listih rastline, semenu, steblu in seveda v sadežu, zato se mu raje izognimo.

Kakšen delež zelenjave naj vključimo v obrok?

V celoten dnevni obrok je najbolj priporočljivo vključiti od 20 do 30% zelenjave.  To je odvisno od vašega kosmatinca (teža, ješčnost).

*Priporočam vključevanje zelenjave že od prehrane pasjega mladiča dalje.

Psu pokažemo več tekstur in okusov in se tako izognemo izbiranju hrane v dobi odraslega in starejšega obdobja.

Deli zapis

Share on facebook
Share on email

Ostali zapisi

blog

Kako na enostaven način pripraviti mačje priboljške?

Enostavni priboljški za mačke: ribice   Kljub temu da mačke ne okusijo sladkega, imajo zelo rade razvajanja s priboljški. Skorajda ne poznam mačke, ki ne bi oboževala lososa, zato sem pripravila preprost in okusen recept za mačje piškotke. Potrebovali boste le tri sestavine: lososa ali tuno (svežega ali iz konzerve), jajce in polnozrnato moko. Sestavine

blog

ZELENJAVA V PREHRANI PSA

ZAKAJ? V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena,  vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse. Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za

Call Now Button Scroll to Top