Podjetja

Domači pasji priboljški za zdravje

Z doma pripravljenimi priboljški blagodejno vplivamo na zdravje pasjega organizma. Prednost domače peke je, da sestavine skrbno izberemo sami, prilagodimo velikost priboljškov, priboljški pa so vedno sveži, BREZ konzervansov, barvil in ojačevalcev okusa, ki večkrat psu povzročajo zdravstvene težave.

Ker nam zaradi hitrega načina življenja čas pogosto ne dopušča domače priprave hrane za psa, vedno predlagam, da briketirano, peletirano ali konzervirano pasjo hrano vsaj obogatimo. To naredimo tako, da briketom vsaj enkrat tedensko dodamo pusto meso, različno zelenjavo, skuto, jajce ali na primer drobovino ter sadje.

Raznolike sestavine smo vključili tudi v naši novi dehidrirani hrani, ki v pravilnih razmerjih med hranilnimi snovmi zadostijo specifičnim pasjim prehranskim potrebam, hkrati pa popestrijo jedilnik psa. Različne sestavine lahko vključimo tudi v obliki pasjega priboljška, poslastice. Če to naredimo vsaj enkrat tedensko, veliko prispevamo k ugodni črevesni flori , črevesni peristaltiki, imunskemu sistemu.

Za vas sem zato pripravila »foto recept« pasjih (lahko tudi božičnih) hrustljavčkov, za katere vam priprava ne bo vzela več kot 10 minut.

Ko boste sedeli za praznično obloženo mizo, namesto hrane z vašega krožnika in ostankov z mize, izberite domače pasje priboljške in se s tem izognite neprijetnim prebavnim težavam zaradi neprimerne (sladke, mastne, začinjene) hrane, ki se (pre)hitro znajde v pasji skledici.

Za slastne domače pasje priboljške potrebujemo – sestavine lahko poljubno prilagajamo potrebam psa (beri spodaj):

  • 4 žlice pirine moke
  • konzervo tunine (če uporabimo tuno v olju, olje odlijemo)
  • 1 kokošje jajce
  • 1 žlico arašidovega masla
  • ½ naribanega jabolka
  • začimba po izbiri ( na primer timijan, šetraj, peteršilj, origano, majaron)

Postopek priprave pasjih priboljškov:

1 pripravimo sestavine

2 pečico segrejemo na 180°C

3 sestavine dodamo v posodo

4 zmiksamo s paličnim mešalnikov v gladko zmes (po potrebi dodamo še malo pirine moke, da zmes ni preveč mehka)

5 na peki papir max 0,5 cm debelo razmažemo maso in pečemo 30 min na 180 °C.

6 narežemo na poljubno široke trakove

7 narezani trakovi se hitro ohladijo. Narežemo jih lahko na poljubno velike koščke in se s tem
prilagodimo velikosti psa in namenu uporabe (igra, vadba, učenje, delo, sprehod)

Za konec:

V primeru, da je pes na katero izmed zgornjih sestavin alergičen ali preobčutljiv, sestavino menjamo, prilagodimo se tudi okusu psa. Pirino moko lahko nadomestimo s koruzno, ovseno, riževo; tuno menjamo za piščančje, goveje, puranje, kunčje meso; jabolko menjamo z banano; arašidovo maslo nadomestimo s kokosovim, jajce pa s čičerikino moko. Receptu lahko poljubno dodate tudi pasirano kuhano bučo, korenje ali drugo vrsto zelenjave.

Hrastljave koščke hranimo do nekaj dni na sobni temperaturi ali teden dni v hladilniku. Bolj so hrustljavi, dlje obstanejo (vsebnost vlage je manjša).

Vabljeni tudi na naš Facebook profil. Veseli bomo vsake delitve nove fotografije vaših pekovskih pasjih izdelkov. 😉