Podjetja

Izguba apetita pri psu

Precej pogosto se name obrnete z vprašanjem, kaj narediti v primeru, ko pes odklanja hrano –naj si bo po veterinarskem pregledu, po stesni situaciji, po operaciji ali v primeru zdravstvenih težav. V vseh naštetih primerih se psi ne počutijo dobro, kar pri nekaterih psih vpliva na apetit. Nekaterim se lahko razvije pravi odpor do hrane, ki so jo imeli najraje. Ker na enostavno vprašanje: »Pes ne je, kaj naj naredim?« ne morem odgovoriti vsem enako, spodaj dodajam nekaj nasvetov, ki lahko pomagajo pri opisanih težavah.

Najprej moramo ugotoviti vzrok neješčnosti. Zelo pomembno je, da psa opazujemo in razumemo njegovo obnašanje.

Psa ne hranimo na silo.

Če se pes ne počuti dobro in odklanja hrano, ga z njo ne silimo. S siljenjem mu lahko povzročimo še večji odpor do hrane.

Manjši obroki in postopno povečevanje količin

Najpomembnejše je, da psu ne ponudimo celotne količine dnevne hrane naenkrat. Dnevni obrok razdelimo na četrtino ali manj in (po »žličkah«) ponudimo. V naslednjih dneh količino postopoma povečujemo.

Pitje vode je pomembno

Nujno je, da zagotovimo zadosten vnos tekočine. Vodo zato nastavimo v več posodic in jih razporedimo po bivalnem okolju, vodo redno menjujemo.

Doma pripravljena hrana ali menjava hrane

Da bi ugotovili, ali je vzrok v hrani ali v apetitu, priporočam, da psu ponudite doma pripravljeno hrano. Večina psov doma pripravljene hrane za pse nikoli ne zavrne, razen če je težava ravno v tem, da jim je slabo ali se ne počutijo dobro. Doma pripravljena hrana mora biti nujno prilagojena psom: brez soli, popra, sladkorja in ostalih sestavin, ki so za psa neprimerne ter prilagojena prehranskim potrebam psa.

Prilagojena izbira pasje hrane ali obogatitev pasje hrane

Včasih zaleže, da v obstoječo hrano vmešamo kaj novega, bolj aromatičnega. Včasih pomaga dodatek tune, sardin, sira, neslana mesna omaka. Čeprav taka izbira hrane za psa na dolgi rok ni primerna, lahko v taki situaciji vsaj spodbudi tek. Večina psov ima raje močnejše vonje. Hrano lahko zato obogatimo tudi z neslano mesno/kostno juho, neslano ribjo juho, pečeno drobovino.

Menjava obstoječe posodice in prostora hranjenja

Pogosta rešitev je tudi to, da menjamo obstoječo posodico za navaden krožnik, plastično desko. Izberemo nekaj nenavadnega kar psu spodbudi zanimanje. Spremenimo tudi mesto/prostor hranjena – iz kuhinje na primer posodice prestavimo v hodnik ali spalnico. Izberemo vedno miren, lahko tudi malo bolj mračen prostor ali pa se poslužimo hranjenja z roke v dnevni sobi. Kljub narejenim spremembam, psa s hrano nikoli ne silimo.

Sprememba oblike, teksture hrane. Pri velikem številu psov ima tudi tekstura hrane velik pomen. Nekaterim je bolj všeč zrnata, suha hrana, drugim v obliki juhe oziroma z več tekočine (vode). Če psu briketi ne gredo v tek, jih lahko zmeljete v multipraktiku, dodate malo vode in ponudite. Ali pa namesto konzerve (paštete) izberete tisto s koščki.

Sprememba temperature hrane

To, da pasje hrane nikoli ne ponujamo mrzle (iz hladilnika) nam je znano. Najbolj primerna je hrana sobne temperature ali rahlo topla. Če pa opazimo, da psu taka hrana ne diši, lahko hrano ponudimo tudi hladnejšo – a v nadzorovanih količinah. Včasih tudi ta sprememba zaleže.

Brez panike: Ostanimo mirni in ne obupajmo – psi so živa bitja.

Še predstavljamo si verjetno ne, kako so psi navezani na lastnika. Ne samo navezani, ampak kako močno občutijo naše veselje, žalost, skrb in nemir. Zato zelo priporočam, da k taki situaciji vedno pristopimo mirno, brez panike, z dobrim namenom, pozitivno. Ne obupajmo, če pes kljub našemu trudu in skrbi ne pokaže zainteresiranosti za vse, kar mu ponudimo – tudi psi so živa bitja, ki znajo preceniti kaj in kdaj jim katera stvar ustreza. Poslušajmo jih in se prilagodimo tudi njihovi volji in razpoloženju. Pred hranjenjem jih lahko tudi božamo, pocrkljamo ali spodbudimo k mirni igri, medtem pa ponudimo manjše količine hrane.