NASVETI

URAVNOTEŽEN OBROK

Uravnotežen-obrok

Kaj je uravnotežen obrok?

Svojim ljubljenčkom želimo zagotoviti aktivno in dolgo življenje. Za pripravo obrokov doma, moramo poznati pomen uravnotežene prehrane in v vsakdanje obroke vključevati ustrezne sestavine. Uravnotežen doma pripravljen obrok ali komercialna popolna hrana za pse in mačke mora biti praviloma sestavljena iz:

ogljikovih hidratov(OH):

ki organizmu zagotavljajo vir energije. Stalen vnos glukoze je nujen za delovanje živčnega sistema in služi kot vir energije za delovanje srca. V povezavi z beljakovinami in maščobami imajo nekateri OH pomembno vlogo pri strukturi organov.

maščob: 

razlikujemo jih glede na različne maščobne kisline (MK), nasičene, enkrat nenasičene, večkrat nenasičene imajo MK. V organizmu opravljajo več funkcij. V prehrani imajo vlogo pri okusnosti in teksturi obroka, povečajo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov. Poleg vseh teorij kaj vse je dobro pri kreiranju obroka, je po izkušnjah sodeč najbolje uporabiti sončnično ali repično olje. Prvo je odličen vir vitamina E, drugi ima ob termični obdelavi najboljši obstoj.

beljakovin:

glavna sestavina celic in telesnih tkiv (mišic, krvi, kože, vezi, hrustancev, dlak). V prehrani psov in mačk so močno zaželene dobro prebavljive beljakovine živalskega izvora, ker le te vsebujejo dovolj vseh esencialnih aminokislin.

vitaminov:

ne spadajo v nobeno od zgoraj naštetih skupin. Organizem jih potrebuje pri presnovnih procesih, v katerih sodelujejo kot encimi ali njihovi prekurzorji in koencimi. Vitamine ločimo med: topne v vodi (B kompleks in C vitamin) ter topne v maščobah (vitamini A, D, E in K).

rudninskih snovi:

minerali so anorganski elementi, ki jih organizem nujno potrebuje pri presnovnih procesih. Ločimo:

   • makrominerale: kalcij, klor, magnezij, fosfor, kalij in natrij;
   • mikrominerali: baker, jod, železo, mangan, selen in cink;
   • elementi v sledovih: krom, kobalt, fluor, molibden, nikelj, silicij in žveplo.

Količine posameznih sestavin obroka so odvisne od

 • pasme,
 • starosti,
 • zdravstvenega stanja,
 • teže in
 •  drugih specifičnih značilnosti.

Obrok hrane  mora biti okusen, le tako jo bodo  psi oziroma mačke sprejeli/le. Kadar zdrav pes ali mačka obrok zavrne, lahko sklepamo, da je brez hranilne vrednosti, zato ga je potrebno nadomestiti ali prilagoditi.

Deli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Blog

Kako na enostaven način pripraviti mačje priboljške?

Enostavni priboljški za mačke: ribice   Kljub temu da mačke ne okusijo sladkega, imajo zelo rade razvajanja s priboljški. Skorajda ne poznam mačke, ki ne bi oboževala lososa, zato sem pripravila preprost in okusen recept za mačje piškotke. Potrebovali boste le tri sestavine: lososa ali tuno (svežega ali iz konzerve), jajce in polnozrnato moko. Sestavine

ZELENJAVA V PREHRANI PSA

ZAKAJ? V pasjo vsakodnevno prehrano, da bo le ta uravnotežena,  vključujemo meso ali ribe, riž, testenine ali ostala živila, kot vir ogljikovih hidratov, olja, kot vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki jih najdemo v zelenjavi in v prehranskih dopolnilih za pse. Zelenjava, ki je pomemben del doma pripravljenega obroka, je ključna tudi za

10 NAPAK V PREHRANI PSOV

1. PREMALO ALI PREVEČ HRANLJIVIH SNOVI Uravnotežen obrok mora vsebovati ustrezno razmerje med beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati, vlakninami, vitamini in minerali. V številnih virih lahko najdemo različne informacije o ustreznosti razmerij med temi sestavinami, ki pa večinoma ne upoštevajo dejstva, da je potrebno razmerje individualizirati tako, da bo prilagojeno pasmi, teži, aktivnosti in drugim lastnostim

KOSTI V PASJI PREHRANI

Med lastniki psov, strokovnjaki in prodajalci pasjih prehranskih izdelkov je veliko govora o vključevanju surovih ali termično obdelanih, naravnih in umetnih kosti v prehrano psov. Nekateri lastniki poleg druge hrane svojim psom redno dodajajo kosti, drugi temu odločno nasprotujejo. Gotovo ste že slišali, da so kosti naravne, zdrave, da vsebujejo veliko kalcija in so koristne

Želim biti obveščen o novih objavah:

Prijava v novičke

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Call Now Button Scroll to Top