Podjetja

Kako do popolnega kuhanega pasjega obroka?

Kuhanje za psa je za nekatere del vsakdana, drugi pa se morda šele spogledujete s to idejo. V tokratnem svetovanju Feedko bomo raziskali osnovne vidike pasje prehrane in delili vpogled v različne skupine sestavin: od mesa in zelenjave, do sadja in vitaminov. Ko boste prebrali do konca, boste komaj čakali, da lahko skuhate pasji obrok. Če pa se slučajno kje zatakne, je mag. inž. zoot. Daša Korže vedno na voljo za strokovno Feedko svetovanje o pasji in mačji prehrani.

Izbira mesa za vsak gobček

Meso je ključen vir beljakovin v pasji prehrani, beljakovine pa imajo pomembno strukturno vlogo organov in tkiv: hrustanca, kit, vezi, mišičnega miozina, keratina v koži, dlaki in krempljih, hemoglobina, albumina, globulina v krvi, encimov, hormonov in protiteles. Organizmu pa doprinesejo tudi pomembno energijsko vrednost. 

Ampak katero vrsto izbrati in zakaj? 

Pogosto poudarjamo, da je dobra izbira raznolikost, če to le dopušča tudi zdravstveno stanje naše živali.

 • Govedina: lahko dostopna vrsta, bogata z železom, vitamini B
 • Piščanec: žal na precej “slabem” glasu, a vsekakor še vedno ena izmed pogostejših vrst mesa v pasji prehranski industriji. Velja za lahko, prebavljivo meso, ki pomaga pri marsikateri težavi, povezani s prebavili. 
 • Jagnjetina: višja vsebnost maščobe, dobra za energijo in okus
 • Divjačina (srna/jelen, divja svinja): pogosta izbira za pse z intoleranco na običajne vrste mesa, pazite le, da skrbno odstranite tujke, ko rokujete s svežim mesom. 
 • Ostale možnosti: ovčetina, svinjina, meso fazana, prepelice, kunčje in konjsko meso

Poleg mesa lahko v obroke vključimo tudi drobovino. Če je le možno, priporočam vedno drobovino iste vrste kot izbrano meso. 

MOŽNOST PRIPRAVE: kuhano, pečeno, soparjeno, nekatere vrste lahko ponudimo tudi surovo.

V Sloveniji so najbolj dostopne vrste mesa govedina, svinjina in perutnina. Prav te najdete v hrustljavih koščkih tudi v naših 4-ih dehidriranih pasjih hranah Feedko. 

Zelenjava: Vem, da že veste, kaj lahko in česa ne.

Zelenjava je lahko odličen dodatek pasji prehrani, vendar je pomembno razumeti, katera je varna. Obstajata dva ključna razloga, da je pes ne sprejema oziroma jo dnevno izloča iz sklede: 

 • (1) Psu izbrana zelenjava enostavno ne diši, mu ni dobra, 
 • (2) mu nikakor ni všeč tekstura/oblika. 

NE-VARNO?

 • DA: korenje, koleraba, buča, brokoli, bučke, belo zelje, koromač, nadzemna in podzemna koleraba in v manjši količini tudi paprika, šparglji, paradižnik, kislo zelje, rdeča pesa, ohrovt
 • NE: čebula, česen, por, drobnjak, avokado 

Varna sta tudi navaden in sladek krompir – samo nujno termično obdelana. 

Priprava zelenjave: razvajeni psi ali raznovrstni okusi?

Včasih se zdi, da še malo pa se bomo udeležili oddaje MasterchefSlovenija, ko govorimo o tako različnih načinih priprave sestavin, ČEPRAV gre le za pasjo skledo. 

Za najboljši izkoristek hranil je pravilna priprava zelenjave ključna. Možnosti so različne. Pa bi zdaj kdo komentiral, češ, saj gre vendar le za pse. Ja, TUDI psi imajo svoje preference, pa to ne pomeni nujno, da so vsi “po spisku” razvajeni. Tukaj je nekaj možnosti, ki pa jih v osnovi prilagajamo predvsem pasjim preferencam, svojim sposobnostim in ČASU:

 • Kuhanje v neslani vodi
 • Kuhanje na pari
 • Pečenje v pečici
 • Pečenje v AirFrierju 

OBLIKE: večji kosi, kocke, nasekljano ali naribano, v sveži, zamrznjeni ali sušeni obliki. 

Ker vemo, katera zelenjava je varna, so tri vrste zelenjave v sušeni obliki vključene tudi v dehidrirano pasjo hrano Feedko

OGLJIKOVI HIDRATI: Ne, niso samo “filerji” za pasjo hrano

Enostavno povedano: predstavniki vira ogljikovih hidratov, kot so ajda, riž, kvinoja, oves, ješprenj, kuskus, amarant, bulgur, testenine, proso, v obrok poleg energijske vrednosti doprinesejo tudi k MINERALNI IN VLAKNINASTI SESTAVI. In to v večji meri kot del dodane zelenjave. 

KAJ VSE JE MOŽNO? Ajda, riž, kvinoja, oves, ješprenj, kuskus, amarant, bulgur, testenine, proso: vedno jih ponudimo kuhane! Po kuhi jih je priporočljivo sprati pod vodo. 

V to skupino lahko delno uvrščamo tudi navaden in sladek krompir: ne pa tudi BUČE. 

Olja in maščobe: Izberimo prave vire za svojega psa

Z zauživanjem maščob pasji organizem prejme energijo. Maščobe oskrbujejo organizem z maščobnimi kislinami, nekaterimi esencialnimi, pomembne pa so tudi kot topilo v maščobi topnih vitaminov (vitamini A, D, E in K). Prehranske maščobe so najbolj koncentrirano energijsko hranilo, kar pomeni, da se v prehrani nahajajo v manjših količinah. 

 • Rastlinska olja: sončnično, konopljino, repično, olivno, kokosovo, laneno.
 • Živalske maščobe: lososovo olje, maslo, svinjska mast, ostale živalske masti.

Vedno izberite hladno stiskana olja in jih ne segrevajte na visoke temperature. 

Vitamini in minerali: vitalnost na pasjem meniju

Vitaminsko-mineralni dodatki: pomembni so vsi elementi, nekateri v večjih, drugi v manjših količinah. Za nekatere organizem nudi možnost nalaganja, druge je potrebno zaužiti vsak dan. 

Vitamini in minerali so temelji zdravja:

 • Kalcij: ni samo v jajčnih lupinah, najdemo ga tudi v apnenčasti obliki. 
 • Selen: ključen za imunski sistem, psi ga v večji meri dobijo preko perutninskega mesa, če so živali ustrezno krmljene.
 • Vitamini A, D in B: esencialni za vid, kožo, metabolizem.
 • Vitamin C: psi ga sintetizirajo sami, zato dodatek ni nujno potreben

Poskrbite še za popestritve, za katere vam bodo hvaležni

Dodatki v prehrani so lahko še sadje, mlečni izdelki in oreščki, alge, gobe, probiotične kulture…. Vse to lahko ponudimo v različnih oblikah, za vse pa velja, da naj bodo količine nadzorovane in manjše. Kot večkrat pravimo: “bolj za okras”.

 • Sadje: jabolko, hruška, borovnica, lubenica, banana
 • Mlečni izdelki: jogurt in skuta, rikota, skyr, cottage cheese
 • Oreščki: nesoljeni, nepraženi arašidi v majhnih količinah ali neslano maslo (brez makadamija oreščkov).

Ne pozabimo, da je vsak pes edinstven, s svojimi potrebami, ki pa se tekom časa tudi spreminjajo. In temu je vedno treba prilagajati (kuhane) pasje obroke. Pri pripravi pasje in mačje hrane je pomembno še tehtanje, žival pa mora imeti na dosegu gobčka vedno tudi dovolj sveže vode. Feedko nasvet bi bil še, da že s samim opazovanjem psa lahko sklepamo na ustreznost njegove prehrane, veliko pa nam o njegovi oz. njeni prebavi pove tudi kakec.