Podjetja

Idealna in aktualna teža psa

Težo psa lahko opredelimo na dva načina. O aktualni teži psa govorimo v trenutku, ko psa stehtamo. Priporočljivo je, da sta aktualna in idealna teža enaki, kar pomeni, da je idealna teža psa tista teža, ki jo ima pes, ko je v najboljši formi, v pravi kondiciji, z lepim mišičastim telesom in sorazmernim deležem maščobnega tkiva.

Idealna teža se skozi pasje življenje spreminja, pogojena je z odraščanjem in spreminjanjem organizma. V času izgubljanja prekomerne teže nam je torej vodilo idealna teža. Ko pes doseže idealno težo, pri uvedenem načinu prehranjevanja vztrajamo in skrbimo, da so obroki primerno uravnoteženi.

Psa redno tehtamo – 1 x mesečno, ob enakem času in na isti tehtnici.

Pri izbiri ustrezne hrane za zmanjšanje telesne teže našega psa moramo biti previdni, obroke je potrebno kot rečeno prilagoditi njegovemu dejanskemu stanju,

  • pasmi,
  • njegovi fizični kondiciji,
  • starosti,
  • zdravstvenemu stanju,
  • letnemu času,
  • navadam.

V primeru, da zmanjšamo zgolj količino hrane, ne da bi obroke hkrati prilagodili dejanskemu stanju, lahko ne vede porušimo razmerje v sestavi hranljivih snovi.

Psu lahko s tem povzročimo škodo, želenih učinkov pa ne bomo dosegli. V izogib nezaželenim učinkom shujševalnih diet je priporočljivo, da se lastniki o ustrezni sestavi obrokov in načinu uvedbe posvetujejo z ustrezno usposobljenim strokovnjakom. Dietne obroke lahko pripravljamo doma, pri čemer naj bo vnos beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov ter vitaminov in mineralov v pravilnem razmerju ali med preverjenimi veterinarskimi komercialnimi izdelki – briketirano ali konzervirano hrano – prilagojeno predebelim psom.