Podjetja

Losos v mačjih priboljških?

Kljub temu da mačke ne okusijo sladkega, imajo zelo rade razvajanja s priboljški – mačjimi priboljški seveda. Skorajda ne poznam mačke, ki ne bi oboževala lososa, zato sem pripravila preprost in okusen recept za mačje piškotke. Potrebovali boste le tri sestavine.

Sestavine za lososove mačje priboljške

  • 280 gramov lososa
  • 2 skodelici polnozrnate moke
  • 1 jajce

Priprava

  • Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija;
  • Na drobno sesekljajte lososa ali nadrobite lososov file iz konzerve;
  • Z mešalnikom ali paličnim mešalnikom zmešajte testo iz sesekljanega lososa, stepenega jajca in dveh skodelic polnozrnate moke. Testo ne sme biti preveč lepljivo (na vaše prste) – če bo presuho, dodajte malo vode, če bo preveč lepljivo pa še malo moke;
  • Testo razvaljajte na pomokani površini, debelo naj bo približno pol centimetra in z (manjšimi) modelčki oblikujte piškotke, na katere lahko posujete tudi suh peteršilj ali timijan;
  • V segreti pečici pecite piškote min 20 minut, da bodo lepo porjaveli in hrustljavi;

Ko se pečena masa ohladi, mačje priboljške hranite v neprodušni posodi, lahko tudi do 14 dni.

Približna hranilna vrednost recepta:

50 % beljakovin, 18 % maščob, 21,3 % ogljikovih hidratov, 3,3 % vlaknina

Pozorni bodite na težo vaše mačke in ji priboljške (narejene doma ali kupljene) odmerite nadzorovano.

DOBRO JE VEDETI

(1) Naj bo losos ali orada, brancin ali oslič, surove ribe nikoli ne ponujajte vaši mački. Nekatere ribe namreč vsebujejo tiaminazo, encim, ki razgrajuje tiamin ali vitamin B1. Termična obdelava prepreči delovanje tega encima, zato je potrebno ribe pred hranjenjem pokuhati ali popeči.

(2) Vse mačje priboljške (kot že ime pove) uvrščamo v skupino dopolnilne mačje hrane, kar pomeni, da z njimi le dopolnimo in popestrimo osnovno hrano. Ne vsebujejo vseh esencialnih snovi, zato previdno tudi pri nakupu. Pozorno preberite deklaracijo tudi pri nakupu in vaši mački vedno za osnovno hrano izberite popolne mačje hrane.

Pošljite nam fotografije, kako vam je uspela peka. 😉