Podjetja

Nad bolezni psov s prehrano 1.del

Prehrana je za zdravje in obvladovanje bolezni pasjega organizma še kako pomembna. Nekatere bolezni so lahko prav posledica neuravnotežene, nezdrave hrane ter nezadostnega ali prekomernega vnosa posameznih hranil v organizem živali. S pravilno prehrano lahko bolezenske težave omilimo ali odpravimo, psom lahko s pravilno prehrano omogočimo boljše življenje in počutje.

Splošne prehranske potrebe po hranilnih snoveh so pri številnih boleznih psih enake kot pri zdravih, glede na diagnozo pa se razlikujejo količine, nekatere je potrebno omejiti in tako zmanjšati njihov vnos v pasji organizem.

Kako lahko hrana vpliva na določeno bolezensko stanje psa?

Preobčutljivost na hrano

Ugotoviti moramo, katera sestavina ali snov v organizmu psa povzročata neželene reakcije. Po opravljenem veterinarskem posvetu in diagnozi se lahko lastnik odloči za hranjenje s primerno izbrano komercialno hrano ali z obroki pripravljeni doma. Ne glede na izbiro, je nujno potrebno, da se iz vsakdanjika pasje prehrane odstranijo vsi priboljški in dodatki in da se kovinske posodice za hrano in vodo zamenjajo s keramičnimi ali steklenimi.

V prvem koraku moramo uvesti izključevalno dieto. Ob sestavi obrokov je potrebno upoštevati dotedanje vrste živil v pasji prehrani. V eliminacijsko dieto vključimo vir beljakovin in vir ogljikovih hidratov, ki jih pes do tedaj še ni užival. V primeru, ko teh podatkov nimamo (na primer pri najdenčkih), dietne obroke prilagodimo posameznemu psu tako, da izberemo sestavine, ki veljajo za manj alergene. V času izvajanja prehranjevanja z eliminacijsko dieto, je zaželeno, da psu ponudimo destilirano ali vsaj neklorirano vodo. Bolj ko smo pri izvajanju dietnega prehranjevanja dosledni, prej bomo lahko prepoznali vzrok težavam.

Prvemu koraku naj sledi tako imenovana provokacijska dieta, ki je namenjena ugotavljanju, katera posamezna sestavina ali več sestavin povzroča preobčutljive reakcije. Ko ugotovimo, na katere snovi ali sestavine je pes preobčutljiv, jih moramo izločiti iz celotne prehrane, priboljškov in prehranskih dodatkov, ki te snovi vsebujejo.

Prekomerna teža psa

Prej ko prepoznamo, da je pasja teža prekomerna in se lotimo odpravljanja vzroka, krajša bo pot do uspeha, kar bo v korist tako lastniku kot njegovemu psu. Za pravilen pristop k zmanjševanju teže psa je potrebno ugotoviti vzrok debelosti. Ni dovolj zmanjšati le obroke hrane in uvesti le več gibanja, kot to pogosto slišimo, spremembe prehranjevanja je potrebno obravnavati celostno. Za uspešno znižanje telesne teže je potrebo količino in sestavo obrokov je prilagoditi posameznemu psu – pasmi, teži, starosti, zdravstvenemu stanju, naravi psa itd. Izvajanje spremenjenega načina prehranjevanja zahteva strokovno pripravo dietnih obrokov, dosledno skrb in vztrajnost lastnika.

V diete, namenjene izgubi prekomerne telesne teže psa, je potrebno vključiti več vlaknin, voluminoznih sestavin oziroma živil kot so zelenjava, otrobi ipd.

Dnevno prehrano je potrebno razdeliti na več manjših obrokov. Hranjenje enkrat dnevno ni primeren način.

Največkrat je za uspešno rešitev problema potrebno hrano pripravljati doma. Psi so lahko v začetku izvajanja diete »lačni«, zato jim moramo pripravljati obroke, s katerimi jim bomo povrnil občutek sitosti, kar najlažje dosežemo z domačimi obroki. Izgubo teže moramo nadzorovati z rednim tedenskim tehtanjem.

V naslednjem delu preverite, kako pri prehrani ukrepamo v primeru jetrnih težav, ledvične odpovedi, sečnih kamnov in prebavnih težav.