Podjetja

Oh, spet jo je zagodla: prebava psov in mačk

Prebavne težave pri psih in mačkah nastanejo zaradi najrazličnejših vzrokov. Res je, da so prebavne težave psov (enako velja tudi za mačke) večkrat posledica bogato obloženih prazničnih miz, pa tudi popustljivosti in nepazljivosti lastnikov. Veterinarska obravnava in terapija, pravilna izbira pasje hrane, mačje hrane in nadzor psa so ključ do ponovne vzpostavitve zdravja, zato z ukrepi ne odlašajmo.

Ob pojavu prebavnih težav pri psih je potrebno pravilno ukrepanje. Večkrat težave po nekaj dneh izzvenijo same, če pa se stopnjujejo in se za obisk veterinarja ne odločimo, ne odpravimo akutnih prebavnih težav, se te lahko spremenijo v kronična prebavna obolenja psov.

Akutne težave največkrat nastanejo zaradi:

  • zaužitja neprimerne hrane (mastno meso,
  • mastna koža z mesa, pečene ali kuhane kosti, sladice, vzhajan slan kruh, rozine),
  • zaužitja tujka (na primer del zaužite igrače),
  • stresa,
  • zauživanja trave …

Pri psih se posledice odražajo na več načinov. Psi imajo drisko ali so zaprti, bruhajo, so napihnjeni, jim je slabo, hujše posledice pa se kažejo v vnetju trebušne slinavke -pankreatitisu ali gastritisu in celo drugih zdravstvenih težavah.

Poleg opisanega lahko pes ali mačka začneta izgubljati telesno težo, pride do dehidracije in apatičnosti. Priporočljivo je, da si natančno beležimo potek dogajanja: ali je pes bruhal pred ali po hranjenju, kaj je izbruhal, kako pogosto se je zgodilo. Zabeležimo tudi vsa ostala opažanja, spremenjeno obnašanje. Bolj natančni bomo, lažje bomo odkrili vzrok.

V nadaljevanju smo opisali dve pogosti prebavni težavi in napisali kakšen vpliv ima prehrana.

Bruhanje in driska sta lahko ali vzrok ali posledica zdravstvenega stanja.

Bruhanje

Bruhanje se lahko pojavi kot posledica stresa, prehitrega zaužitja hrane, nekaterih zdravil, motenj v delovanju ledvic, jeter, zaradi sladkorne bolezni, zaradi vnetja trebušne slinavke in drugih zdravstvenih težav.

Bruhanje pri psih opišemo kot vračanje želodčne vsebine v ustno votlino. Lastnik to opazi kot prekomerno slabost, oblizovanje, pogostejše požiranje, izločanje sline (tudi penaste oblike), tekočine, žolča, krvi, neprebavljene hrane. Med pojavom prihaja do močnega krčenja trebušnih mišic, naprezanja in glasnega kašlja.

Driska

Pred pojavom driske pri psu in mački lahko opazimo pretakanje, nemirnost, slabost, splošno slabo razpoloženje, pogosto se zgodi, da pes iztrebi še preden ga uspemo peljati na sprehod. Če do driske pride, si je priporočljivo obliko in barvo izločka zapomniti in to sporočiti veterinarju. Če v blatu opazite svežo kri ali je blato črne barve, je obisk veterinarja nujen.

Sta piščanec in riž za psa edina rešitev?

Na spletu lahko preberemo, da ob pojavu driske ali bruhanja najbolj »zaleže«, da hrano hitro zamenjamo in psu ponudimo kuhano PIŠČANČJE MESO, RIŽ (normalno kuhano) IN KORENJE. Vendar pozor: ta kombinacija resda večkrat zaleže, a če je pes na eno od teh sestavin preobčutljiv, teh sestavin ne ponujamo. Enako velja za pse, ki sledijo zdravstvenemu stanju prilagojeni dieti. Ena od alternativ je lahko kombinacija kuhane BELE RIBE – OSLIČA, KROMPIRJA IN BUČK. Vnos hrane prilagodimo dnevnim potrebam posameznega psa.