Podjetja

Sijoča dlaka celo leto

Lastniki si želimo, da bi bil naš pes zdrav, da bi bil glede na pasmo ravno prave teže, ter da bi imel lepo dlako. Da bi to dosegli, je psa potrebno prehranjevati s hrano ustrezne prehranske sestave.

Maščobe spadajo v skupino makrohranil, ki so poleg ogljikovih hidratov ter beljakovin pomemben del pasje prehrane. Pri prebavi omogočajo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov, hrano delajo okusnejšo, izboljšajo pa tudi teksturo obrokov, kar psu izboljša apetit. Ker je njihova energijska vrednost visoka (1g maščobe = 37kJ), so najbolj koncentriran element uravnotežene prehrane, zato morajo biti njihove količine v prehrani psa v primerjavi z drugimi makrohranili sorazmerno manjše.

Glede na vsebnost maščobnih kislin maščobe razvrščamo v tri skupine, in sicer

  • nasičene,
  • enkrat nenasičene in
  • večkrat nenasičene.

Maščoba, ki se je pri psu največ naloži pod kožo, psu služi kot rezervna energija, pa tudi kot termična izolacija telesa, zaščita vitalnih organov, v membranah celic. Pravilna vsebnost in sestava maščob v prehrani psa pomembno vpliva na zdravje kože in dlake, na delovanje ledvic in razmnoževanje. Načeloma ima organizem sesalcev sposobnost sinteze nasičenih maščobnih kislin in oleinske kisline, zato lahko pes enako kot človek (za razliko od mačk), spremeni linolno kislino (nenasičnena maščobna kislina) v linolensko in arahidonsko. Tiste, ki pa so nujne za normalno delovanje membran in so osnova za nastanek tkivnih hormonov, pa mora pes zaužiti s hrano: to so večkrat nenasičene maščobne kisline.

Omega-3 in Omega-6 maščobne kisline

Učinki omega-3 maščobnih kislin so odvisni od količine in razmerja med omega-3 in omega-6. Omega-3 pomembno vpliva na rast pasje dlake, omega-6 pa na suhost in luskavost kože, ter krhkost dlake. Vendar pa lahko zelo visoke količine omega-3 oslabijo celično imunost, zlasti ob nizkih količinah omega-6, zato je pomembno v prehrani psa nadzorovati razmerje med njima.