Podjetja

Velikonočne dobrote za pse

Leto je naokoli in že smo pred velikonočnimi prazniki. Minilo je kot bi švignil, tudi za vas? Spet bodo mize polne sladkih in slanih dobrot in pasja slina se bo spet cedila v potokih. Še vedno se prevečkrat zgodi, da psi med prazniki zaužijejo ravno to, česar ne smejo kljub opozorilom, kar vodi do nemalo prebavnih težav ali celo zastrupitev. Zato sem se letos odločila, da ne bom pisala samo o tem, česa psi NE smejo jesti, pač pa kaj psi med prazniki lahko jedo. In to skupaj z nami.

“Preventiva je boljša od kurative.” – to pravilo naj nas spremlja tudi med prazniki.

1 Prilagojene količine pasje hrane

Večkrat slišim, da so psi doma kot »sod brez dna«. Ne glede na vrsto hrane je pomembno, da smo še posebej med prazniki toliko bolj pozorni na količino hrane, ki se znajde v pasji skledici in da s hranjenjem z roke ali z mize ne pretiravamo ali se takemu načinu izognemo. Če imamo v navadi, da se hitro prekršimo s kakšnim priboljškom, predlagam, da že v osnovi za nekaj dni osnovno hrano nekoliko zmanjšamo in se s tem izognemo prenajedanju. Psi reagirajo hitreje kot ljudje, zato lahko s pretirano količino hrane psa prenasitimo, kar lahko vodi do bruhanja, driske ali hujših zdravstvenih zapletov (na primer vnetje trebušne slinavke).

2 Lahko pes je jajca?

Lahko bi rekli, da je jajce univerzalno živilo. Beljak je odličen vir beljakovin z visoko biološko vrednostjo, rumenjak pa vir maščob, vitaminov in mineralov. Ravno maščobe so tiste, ki lahko v preveliki količini psom povzročajo prebavne težave, zato z rumenjakom ne pretiravamo. Priporočam celo, da psu med prazniki ponudimo samo jajčni beljak, rumenjake pa porabimo pri peki kakšne sladice.

Nujno je, da je beljak, če ga psu dodamo v hrano termično obdelan: dobro kuhan ali pečen.

Manjšim psom lahko ponudimo beljak prepeličjega jajca, večjim psom zaradi lažjega odmerjanja beljak kokošjega, gosjega ali račjega jajca. Če so jajca barvana in se barva na beljaku pozna, tisti del beljaka zavržemo.

ALI STE VEDELI?


Jajca vedno shranjujemo tako, da jih z ožjim delom postavimo navzdol. Na ta način rumenjak vedno ostane v sredini jajca, skozi zračni mehurček, ki se nahaja na širšem delu jajca, pa izhaja manj zraka, kar omogoča, da so jajca počasneje pokvarljiva.

Kaj pa meso, šunka?

Veliko je govora o hranjenju psa s svinjino. Lahko v pasjo prehrano sploh vključimo to vrsto mesa? Odgovora sta dva: NE, če je surovo (zaradi možnosti okužbe z virusom Aujeszky) in DA, če je dobro kuhano ali pečeno. V odgovor NE prištevamo tudi mastno, slano ali in prekajeno meso. Prekajene šunke zato psu ne ponudimo, če pa imamo doma pusto (nemastno) meso brez kosti, pa ga lahko spečemo na ponvi brez maščob ali kuhamo v neslani vodi in dodamo v pasjo posodico v manjši količini.

Orehi

Preden se lotimo peke potice, lahko nekaj orehovih jedrc prihranimo. Psi orehe lahko jedo v zelo prilagojenih oziroma nadzorovanih količinah. Vsebujejo namreč veliko maščob, ki sicer za pse niso neprimerne, a v velikih količinah povzročijo psom prebavne težave. Nevarni so predvsem v primeru, da jih psi zaužijejo cele – zato bodimo pozorni, če so psi navajeni, da hrano prehitro pogoltnejo. Če se zgodi, da psu oreh ponudimo, ga nujno razdrobimo na manjše koščke, količino pa prilagodimo velikosti psa.


A POZOR: nekaj ja, veliko vseeno NE

Glede na naravo velikonočnih jedi, ki so bogate s sladkorjem, maščobo, barvili in ostalimi psom strupenimi snovmi, velja pozornost v teh dneh še kako nameniti tudi psu, njegovemu obnašanju in aktivnosti. Nemalokrat se zgodi, da psi v hipu »ukradejo« z mize ravno tisto, česar ne smejo. Bodimo še posebej pozorni, če zapuščamo obloženo mizo – še posebej nižje mize na primer v dnevnih sobah. Če opazimo, da se pes vede spremenjeno, bruha, ima drisko in je apatičen, pomoč nujno poiščimo pri veterinarju.

Kaj ne paše v pasjo skledo?

Čokolada, potica, hren, mastni kosi mesa, testo (surovo ali pečeno), maslo, piškoti, za psa nikakor niso primerna živila. Teobromin v čokoladi, sladkor, kvas, pecilni prašek, rozine v sladicah in testu, velika vsebnost maščob v mesu, izotiocianat v hrenu psom lahko povzročijo hude motnje živčevja, ledvične težave, gastrointestinalna vnetja in drugo. Našteta živila odmaknite dosegu psa, enako velja za mačke.

Pasjo hrano pa raje obogatimo s svežim korenčkom, jabolkom, kuhanim beljakom ali pustim piščančjim mesom, pusto skuto ali navadnim jogurtom. Ali pa iz teh sestavin pripravite zdrave pasje priboljške. Preventiva se tudi tokrat izkaže za boljšo od kurative.