Podjetja

Za zdravje mačk gre

Mačke uvrščamo v skupino mesojedih živali. To pomeni, da njihove potrebe pokrijemo s hrano, ki vsebuje velik delež beljakovin, ki so kakovostne in živalskega izvora.

Obrok naj bo tako sestavljen iz visokega deleža beljakovin živalskega izvora. Pomembno je, da v hrano vključimo tudi zdrave maščobe. Le te naj vključujejo tudi esencialne maščobne kisline, v primernem razmerju – sončnično, repično, laneno ali konopljino in ribje lososovo olje.

Nujne maščobne kisline so linolna, linolenska in arahidonska MK , ki spadajo med večkrat nenasičene maščobne kisline.

Ko govorimo o rudninskih snoveh in vitaminih, morajo le ti s pravilno uravnoteženo prehrano zadostiti mačjim potrebam po teh snoveh. V mačjo hrano vključimo tudi vlaknine, ki jih najdemo v zelenjavi in vire ogljikovih hidratov: ki pa niso nujno potrebni, saj gre za mesojede živali. Ogljikovi hidrati so izredno primerni v primeru, ko se odločimo, za prehod iz briketirane ali konzervirane mačje hrane (zaradi vsebnosti OH) na pripravljeno hrano doma. Nujno je, da na novo hrano prehajamo postopno in previdno.

Esencialna komponenta poleg že naštetih je tavrin. Tavrin najdemo v obliki prehranskih dodatkov, gelov, v komercialni popolni hrani je nujno vključen med sestavine. Dodatek je zato nujen še posebno v primeru hranjenja s svežo surovo ali kuhano hrano.

Ali mačke pijejo vodo? 

Mačke obožujejo svežo hladno vodo, ki jo pijejo dlje časa počasi. Na enkrat zajamejo manjše količine vode, vzamejo pa si za to več časa.

Da bi še povečali vnos vode s pitjem, lahko mački priskrbimo MAČJO VODNO FONTANO, večkrat ponudimo tekočo vodo iz pipe ali bideja, posodice z vodo pa postavimo na več mestih v bivalnem prostoru.

 

Načini hranjenja mačke doma

Hrano odrasli mački ponudimo večkrat na dan. Najbolje dvakrat / trikrat na dan, manjše porcije večkrat na dan. Priporočljivo je uporabiti keramične ali steklene posodice za hranjenje in pitje. V primerih, ko je bila posodica plastična ali kovinska, so odkrili na novo razvito alergijo na sestavine, ki so se izločale iz materiala, s katerega je bila narejena posodica.

Priporočam, da mačjemu mladiču ponudimo čim več raznolike hrane in raznovrstna živila, da se privadi na različne okuse. S tem, se izognemu morebitnim težavam s hranjenjem v poznejši dobi in se lažje navadijo na različne okuse in teksturo v primeru menjave hrane.