Podjetja

Zdrav pes tudi pozimi

Nizke temperature, hitra temperaturna nihanja, dež, sneg in veter v zimskih mesecih vplivajo tudi na pasje življenje. Ker se v tem letnem času povečajo prehranske potrebe psov, je priporočljivo, da pasjo skledico čim večkrat popestrimo, obogatimo s hranilno bogatimi sestavinami in tako okrepimo imunski sistem tudi v tem letnem času.

S pravilno izbranimi (sezonskimi) sestavinami psu zagotovimo vnos hranil, ki vplivajo na celotno delovanje pasjega organizma, še posebej na njegov imunski sistem, ki mora biti v zimskem času čim bolj krepak. Da to čim prej dosežemo, naj bo hrana raznolika.

Ampak kaj v hrani je tako pomembno?
Kako posamezna hranila v pasji hrani delujejo in katero sestavino izbrati v tem letnem času?

Pasja hrana, ki varuje imunski sistem

CINK, SELEN in ŽELEZO

Mineralna sestava pasje hrane naj bo čim bolj raznolika. Cink, ki je vezan na beljakovine, sodeluje pri procesih imunskega sistema. Selen ima pomembno vlogo antioksidanta, železo pa pomembno bogati pasjo kri.

  • Cink – svinj. meso, goveje meso, stročnice
  • Selen – goveja in piščančja jetra, stročnice, oslič, orada, losos, jajca
  • Železo – goveja/piščančja jetra, goveje meso in leča

Pasja hrana za dobro imunsko zaščito

VITAMINI C, E in B

Vitamin C spodbuja nastanek belih krvnih celic, pomemben je pri absorbciji železa iz črevesja. Zanimivo je, da psi vitamin C sintetizirajo sami, zato ta vitamin pri psih ni esencialen, dodatek pa je vseeno koristen. Vitamin E z vlogo antioksidanta ščiti celice pred prostimi radikali in tako pasji organizem varuje pred oksidativnim stresom, ki škoduje celicam, pospešuje staranje in povzroča hujša bolezenska stanja. Vitamini skupine B pa v pasjem organizmu stimulirajo limfocite T, ki so pomembni aktivatorji imunskega odziva. Vplivajo na kri (preprečujejo anemijo – B9 folna kislina), pomembno vlogo imajo pri presnovi makrohranil.

Vitamin E – rastlinska olja: sončnično olje, repično olje, olje pšeničnih in koruznih kalčkov

Vitamin C – mandarina, pomaranča, brokoli, cvetača, peteršilj, krompir, belo zelje, kislo zelje

Vitamin B – jajca, ovseni kosmiči, stročnice, banane, krompir, perutninsko meso, telečje meso

Za konec:

“Vsak dan raznoliko popestrite pasjo hrano. Svojim strankam vedno svetujem, da izberejo sezonsko: z dodatkom belega zelja, kislega zelja in repe, koromača in buče v tem letnem času ne vplivate samo na imunski sistem ampak na celotno delovanje pasjega organizma, ki je popotnica za dobro počutje in zdravje psa v vseh starostnih obdobjih. “

Za dodatne informacije o izbiri posameznih sestavin nam pišite na info@feedko.si.