Podjetja

Prehrana psa

Človek in pes sta že od nekdaj gradila močno in globoko vez v skupnem življenju. Čeprav imata koristi drug od drugega, je udomačitev psa pomenila podreditev človeku in mu s tem odvzela možnost, da sam poskrbi za lastno prehrano.

Kot predstavniki zveri spadajo v skupino karnivorov, čemur je prilagojena njihova oblika čeljusti, položaj zob in zgradba prebavil. Med mesojede jih uvrščamo, zaradi njihovega genotipa, čeprav so se od udomačitve do danes bistveno spremenili in jih lahko zato uvrstimo tudi med vsejede.

Poleg vseh potreb po hranljivih snoveh jim moramo vsak dan ponuditi neoporečno svežo vodo. Potrebe po beljakovinah so pri psu nekolike nižje kot pri mačkah. Za vir maščobnih kislin je najbolje pri doma pripravljenih obrokih dodati sončnično ali repično olje in vir omega 3 MK, potrebno količino vlaknin vključimo z dodatkom zelenjave in sadja ter dodatnih prehranskih vlaknin.

Za dodatek energije posežemo po ogljikovih hidratih, lahko uporabimo veliko škrobnatih živil, to so žita, krompir, ajdova kaša, kvinoja, tapioka. Ogljikovi hidrati v prehrano dodajo tudi dobre prehranske vlaknine, ki imajo pomembno vlogo pri prebavi. Skrbno izbrane vitamine in minerale pa prilagodimo glede na specifične potrebe posameznega psa (tudi bolezenskemu stanju primerno).

Posebnost pri psih je, da lahko sami proizvajajo zadostne količine vitamina C, zato dodatek ni nujno potreben.

Za hranjenje je priporočljivo uporabiti posodico iz keramike ali stekla, in ne plastike ali kovine. Posodico po vsakem obroku umijemo, saj tako zmanjšamo tveganje za okužbe in alergijske reakcije. Pse hranimo enkrat/dvakrat/trikrat dnevno. Odvisno od potreb in organizacije, a vsak dan ob enakem času.

Da boste lažje preračunali, koliko hrane oziroma kalorij mora dnevno zaužiti vaš pes, je na voljo FEEDKO KALKULATOR.

Nujno je, da pri izbiri hrane, bodisi suhe, mokre ali hrane pripravljene doma, upoštevamo potrebe posameznega psa posebej. Dejavniki, ki vplivajo na potrebe so:

  • starost
  • pasma
  • teža ali kondicija
  • aktivnost
  • zdravstveno stanje
  • temperatura okolja
  • in nekatere druge.

Nekaj ste izvedeli preko napisanega, da pa se boste prepričali, kaj je najboljše za vašega štirinožnega prijatelja, mi pišite in rezervirajte svoj termin svetovanja.