Podjetja

Velikonočna gostija: Kaj je varno za vašega ljubljenčka?

Velikonočni zajček ni edini, ki ima rad priboljške – naši štirinožni prijatelji so prav tako radi deležni praznične pojedine. Toda medtem ko se mize šibijo pod dobrotami, kako poskrbeti, da bo pasji pogled zadovoljen, njihov trebušček pa zdrav?

Naj bo praznični čas razveseljiv tudi za vaše pse in mačke! Da bodo velikonočne dobrote varne za vaše ljubljenčke, vam Feedko podaja priročne napotke za (zdravo) uživanje vse družine.

Prilagoditev količin

V tem času je ključno ohranjati zmernost pri hranjenju – majhni priboljški namesto pasjih pojedin! Če imamo v navadi, da hitro prekršimo s kakšnim priboljškom (pre)več, predlagam, da za nekaj dni osnovno pasjo in mačjo hrano nekoliko zmanjšamo in se s tem izognemo prenajedanju. Psi reagirajo hitreje kot ljudje, zato lahko s pretirano količino hrane psa prenasitimo, kar lahko vodi do bruhanja, driske ali hujših zdravstvenih zapletov (na primer vnetje trebušne slinavke).

Jajca za kosmatince?

Beljak je odličen vir beljakovin z visoko biološko vrednostjo, rumenjak pa vir maščob, vitaminov in mineralov. Ravno maščobe so tiste, ki lahko v preveliki količini psom povzročajo prebavne težave, zato z rumenjakom ne pretiravamo. Priporočam celo, da psu med prazniki ponudimo samo jajčni beljak, rumenjake pa porabimo pri peki kakšne sladice.

Pa še:

 • Če ponujamo le beljak, mora biti nujno termično obdelan.
 • Previdno z barvanimi pirhi – izogibajte se delom z barvo.
 • Manjšim psom lahko ponudimo beljak prepeličjega jajca, večjim psom zaradi lažjega odmerjanja beljak kokošjega, gosjega ali račjega jajca.
 • Zanimivost: Jajca s širšim delom navzgor se dlje obdržijo sveža. Znanje, ki pride prav v kuhinji in pri varčevanju.

Kako je s svinjino?

Veliko je govora o hranjenju psa s svinjino. Lahko v pasjo prehrano sploh vključimo to vrsto mesa? Odgovora sta dva: NE, če je surovo (zaradi možnosti okužbe z virusom Aujeszky) in DA, če je dobro kuhano ali pečeno. V odgovor NE prištevamo tudi mastno, slano in prekajeno meso. Prekajene šunke zato psu ne ponudimo, če pa imamo doma pusto (nemastno) meso brez kosti, pa ga lahko spečemo na ponvi brez maščob ali kuhamo v neslani vodi in dodamo v pasjo posodico v manjši količini.

Orehovi priboljški?

Psi lahko jejo orehe, a le v majhnih količinah. Če vidimo, da pes orehe zgrize, lahko ponudimo cela jedrca (olupljena seveda). Sicer pa je bolje, da jih že preventivno razlomimo na manjše koščke mi sami. Previdnost pri hranjenju ni nikoli odveč.

Kaj pa je na črnem seznamu?

 • Čokolada: Vsebuje teobromin, ki je za pse toksičen in lahko povzroči resne zdravstvene probleme, vključno s srčnimi težavami, nevrološkimi motnjami in celo smrtjo.
 • Potica: Običajno je polna sladkorja, maščob in pogosto vsebuje rozine, ki so za pse strupene, saj lahko povzročijo odpoved ledvic.
 • Hren: Vsebuje izotiocianate, ki lahko dražijo pasji prebavni sistem in povzročajo težave, kot sta bruhanje in driska.
 • Mastno meso: Lahko vodi do pankreatitisa pri psih, saj njihov prebavni sistem ni prilagojen za obdelavo visokih ravni maščob.
 • Maslo: Je zelo mastno in lahko prav tako kot mastno meso povzroči pankreatitis ali druge prebavne motnje.
 • Piškoti: Pogosto vsebujejo sladkor, umetne arome in maščobe, ki za pse niso zdrave, in sestavine kot je ksilitol, ki je izjemno strupen za pse.
 • Rozini: So izjemno nevarni za pse, saj lahko že majhna količina povzroči akutno odpoved ledvic.
 • Testo (surovo ali pečeno): Surovo testo vsebuje kvas, ki lahko fermentira v pasjem želodcu, povzroči proizvodnjo plina in s tem boleče napetost želodca ali celo torzijo želodca. Pečeno testo pogosto vsebuje sladkor in maščobe, ki so nezdrave za pse.
 • Xylitol: To sladilo se pogosto najde v brezsladkornih sladicah in je izjemno nevarno za pse, lahko povzroči hitro sproščanje inzulina in posledično hipoglikemijo (nizek krvni sladkor), kar lahko privede do jetrne odpovedi.

In če se pripeti nesreča oz. si pes ali mačka postrežeta z naše mize?

Vsaka sprememba v obnašanju zahteva hiter obisk pri veterinarju. Če opazite kakršne koli nenavadne simptome, kot sta bruhanje ali apatija, hitro poiščite veterinarsko pomoč.

Pasji »chefi« Feedko vam svetujejo še, da za praznične dni poleg dovoljenih dobrot, ponujate tudi kakovostno dehidrirano pasjo hrano Feedko. Hrana je 100 % naravna in preprosta za pripravo – tukaj lahko izveste več in izberete kulinarično razvajanje za svojega psa.

Kosmatinca pa lahko razvajate tudi z domačimi pasjimi priboljški.