Podjetja

Vpliv prehrane pri kronični ledvični odpovedi pri psu

Z ustrezno sestavo prehranskih obrokov lahko pomembno prispevamo k lajšanju težav psov z ledvičnimi obolenji. S prehranjevanjem bolezni sicer ne bomo ozdravili, nedvomno pa bomo pripomogli, da bo zdravljenje učinkovitejše, napredovanje bolezni počasnejše, počutje psa pa boljše. Tako lahko, po veterinarsko postavljeni diagnozi kronične ledvične odpovedi, z ustreznim uravnoteženjem sestavin in količinami v obroku, vplivamo na biokemijske in fiziološke procese v pasjem organizmu, ki so posledica okrnjenega delovanja ledvic.

BELJAKOVINE

Najpomembnejše v dietni pasji prehrani ledvičnih obolenj je, da kar se da omejimo kopičenje presnovkov beljakovin v krvi, kljub temu pa moramo zadostiti vzdrževalnim potrebam psa po beljakovinah. Hkrati je potrebno z dietnimi obroki zagotoviti zadostne količine nebeljakovinskih virov energije, s čimer preprečimo izkoriščanje drugih virov energije iz telesa živali. V splošnem velja, da mora dietni obrok v primerjavi z obroki zdravih živali vsebovati manj beljakovin, te pa morajo biti kakovostne.

SEČNINA

Dehidracija, zmanjšana prekrvavitev organa in vnos soli stimulirajo koncentriranje seča, kar pa močno obremeni že tako poškodovane ledvice. Zaradi tega je nujno zmanjšanje vnosa fosforja in natrija. Ob enakem vnosu mineralov v organizem , kot to velja za zdrave pse, je potrebno spodbujati zauživanje večjih količin vode. Sečnina je glavni produkt presnove beljakovin ( dušikovih snovi in aminokislin.)  Zaradi prizadetosti ledvic se poviša količina sečnine v krvi, saj z lahkoto prehaja skozi vse celične membrane in se pojavi v vseh telesnih tekočinah. Večja količina beljakovin v obroku psa, kot jih organizem potrebuje, se pretvori v energijo, posledično pa nastane več stranskih produktov, ki jih morajo ledvica s filtracijo odvesti v seč. Z ustreznim zmanjšanjem vsebnosti beljakovin v obrokih psa s konično ledvično odpovedjo se upočasni tudi nastajanje transformirajočega rastnega faktorja beta (TGF-β) in  citokinov, ki poslabšujejo bolezensko stanje, nižja je koncentracija serumske sečnine in manj je kliničnih znakov uremije . S tem se počutje psa izboljša.

ANTIOKSIDANTI

Prosti radikali poškodujejo strukturo in onemogočajo normalno delovanje ledvic, zato je potrebno v prehrano obolelih psov vključiti zadostne količine antioksidantov, kot sta vitamina C in E, karotenoidi ter selen. Z vključitvijo naštetih učinkovin v obroke psa z ledvično boleznijo se opazno zmanjša količina serumskega kreatinina, telesna masa psa se poveča, aktivnost pa izboljša.

ENERGIJSKA VREDNOST

Dietni obrok obolelega psa naj vsebuje nebeljakovinske vire energije , torej maščobe in ogljikove hidrate. V primeru, da ne zadostimo potrebam po energiji z vnašanjem zadostne količine maščob ali ogljikovih hidratov, organizem energijo pridobiva z metabolizmom telesnih beljakovin, kar zopet vodi do azotemije, t.j. zvišanja koncentracije sečnine ali drugih nebeljakovinskih dušikovih snovi v krvi. Ko zagotovimo dovolj maščob v obroku, s tem ne le zmanjšamo izkoriščanje beljakovin iz organizma, ampak obroku dodamo tudi okus, kar ima pozitivni učinek pri uremičnih psih, ki po navadi nimajo apetita in so anoreksični. Količine maščob morajo biti nujno dodane postopoma in kontrolirano.

MINERALI IN MAŠČOBNE KISLINE

Fosfor je del fosfolipidov, fosfoproteinov, je sestavni del nukleinskih kislin ter encimov in je nujno potreben strukturni element kosti in zobovja. Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija in fosforja iz prebavil, v ledvicah omogoča reabsorpcijo kalcija iz primarnega seča in omogoči izločanje fosforja. Ob kronični odpovedi ledvic, ko je njihovo delovanje okrnjeno, se fosfor v zadostni meri ne izloča, ledvice niso sposobne proizvajati zadosti kalcitriola (aktivna oblika vitamina D) potrebnega za razgradnjo paratiroidnega hormona, zato mobilizacija kalcija in fosforja iz kosti in posledično izločanje v kri ni podprto. Z ustrezno dietno prehrano omejimo vnos fosforja v organizem psa, pa tudi natrija oziroma soli.

OMEGA 3 MAŠČOBNE KISLINE

Dodatek omega-3 maščobnih kislin lahko v kombinaciji z antioksidanti zmanjša poškodbe oksidacije v ledvicah. Vedno jih je priporočljivo uživati tudi v kombinaciji z omega 6 in drugimi mašč.kislinami.

S prehranjevanjem bolezni sicer ne bomo ozdravili, nedvomno pa bomo, ob ustrezni veterinarski oskrbi in prehrani,  pripomogli, da bo zdravljenje učinkovitejše, napredovanje bolezni počasnejše in izboljšano splošno počutje psa.

Daša Korže, mag.inž.zoot.