Podjetja

Na (ne)ustreznost prehrane opozarja zdravje

Kako pogosto se vprašate, če svojemu ljubljenčku ponujate ustrezno pasjo hrano ali mačjo hrano in razmerja med hranili?

FEEDKO svetuje, da nadaljujete z branjem, saj je odgovor na vaše vprašanje ZELO POMEMBEN z vidika zdravega in kakovostnega življenja vašega psa ali mačke.

Pri FEEDKO strokovnem svetovanju vedno izpostavljamo, da prehrana igra zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju dolgega in zdravega življenja vašega hišnega ljubljenčka. Kako torej PREPOZNATI, ali je prehrana vašega psa ali mačke ustrezna? 

Znaki ustrezne prehrane psa ali mačke

  • Ohranjanje teže: Ustrezna prehrana bo vašemu ljubljenčku pomagala vzdrževati zdravo telesno težo. Tu ne govorimo o tem, da naj živali jedo drage brikete, ekološko pridelano hrano ali zelenjavo z domačega vrta. Ključ pri ohranjanju teže je tudi v energijski vrednosti obroka in prilagajanju le-te IDEALNI telesni teži (in ne AKTUALNI). Pri prehranskem svetovanju je ključno tudi to, da ocenimo telesno kondicijo: body condition score in muscle condition score. Glede na ocene zasnujemo ustrezen prehranski načrt. 
  • Zdrava koža in dlaka: Svetleča dlaka ter zdrava koža sta eden od pokazateljev ustreznosti prehrane. Na to vplivamo s kakovostnimi beljakovinami (meso, ribe, mlečni izdelki in beljak) in maščobami (rastlinska olja in olja živalskih virov). Pomembna so tudi razmerja med posameznimi hranili – še posebej med maščobnimi kislinami. Pozorni smo tudi na izpadanje dlake, ki je normalen pojav večine pasem. Izpadanja je več ob menjavi sezone. 
  • Energičnost in aktivnost: Pravilna prehrana bo vašemu ljubljenčku zagotovila dovolj energije za igro, vadbo in druge aktivnosti. Zdrav pes je živahen, radoveden, bistrega pogleda, pripravljen sodelovati v aktivnostih, ki pa jih seveda prilagajamo letom primerno.  
  • Redna prebava: Stalna in redna (VSAKODNEVNA) prebava sta znak, da je prehrana vašega ljubljenčka ustrezna. Zelo veliko nam o prebavi pove prav pasji ali mačji kakec. Le ta mora biti ravno prav trd/mehek, žival se pri izločanju ne sme napenjati, pravimo, da je kakec “šolski”, ko je primerno oblikovan, ob pobiranju z vrečko pa ne pusti večjih sledi. 

Vpliv neustrezne prehrane na zdravje psa ali mačke

  • Prekomerno zauživanje hrane: Povečuje tveganje za prekomerno težo, za diabetes, težave s sklepi, težave s srcem in drugimi resnimi zdravstvenimi težavami. Nujen je reden nadzor telesne teže. 
  • Pomanjkanje hranil: Lahko povzroči šibkost, slabokrvnost, oslabljen imunski sistem in druge zdravstvene težave. Priporočam, da se redno opravljajo sistematski pregledi (krvi in urina) pri veterinarju – vsaj 1 x letno. V primeru odstopanj lahko s prehrano in dodatki izboljšamo stanje. 
  • Neustrezna razmerja hranil lahko med drugim vplivajo na težave s kožo in dlako: Še posebej takrat, ko razmerja med maščobnimi kislinami niso ustrezna, se lahko pojavi srbenje, izpadanje dlake, različne kožne bolezni in alergijske reakcije.
  • Neprimerna hrana: v večini primerov je prvi znak neprimerne ali celo strupene (močno začinjena, mastna, stara…) hrane zaznan s prebavnimi težavami: kroničnih prebavnih motenj (IBD), zaprtja ali driske, vnetja trebušne slinavke pri psu ali mački.

Kako pa zagotoviti ustrezno prehrano? In predvsem: ustrezno razmerje med hranili?

Berite etikete, posvetujte se s strokovnjakom za pasjo in mačjo prehrano ali veterinarjem in dobro spremljajte svojega psa oz. mačko. Zagotovite pravilno prehrano, ustrezno količino hrane za svojega ljubljenčka in opazujte spremembe, kot napisano v zgornjih točkah. 

Eden od odličnih načinov, da živali zagotovimo popoln obrok za zdravje in kakovostno življenje, je nedvomno doma pripravljena hrana. Če ne veste, kje in kako začeti, si na spletnem mestu Feedko (na dnu strani) prenesite brezplačno e-knjigo »Kako pripraviti zdrav in slasten obrok za vašega psa«, poglejte si nekaj osnov o pasji prehrani in mačji prehrani.

O izkušnjah s prve roke pa si lahko preberete v prispevku odličnih kuharjev za pse in mačke.

Opozorila bi še, da o zdravstvenem stanju psa ali mačke lahko odloča le veterinar – zato ne odlašajte z obiskom v primeru dvomov, sprememb.