Podjetja

Težave z jetri: SOS s prehrano

Pogosto se za strokovno prehransko svetovanje Feedko odločijo lastniki psov, pri katerih so krvne preiskave pokazale zvišane ali znižane vrednosti jetrnih encimov in/ali so bile opažene spremembe na ultrazvoku.

V boju pri težavah z jetri pri psu se pogosto zatekamo k prilagojeni pasji prehrani. Na trgu lahko izbiramo med komercialnimi pasjimi hranami, pogosto poimenovanimi Hepatic. Ali pa se odločimo za pripravo pasje hrane doma, s čimer se lahko stanju še bolj natančno prilagodimo – saj lahko sami nadzorujemo vsebnosti posameznih hranil in razmerja med njimi, hkrati pa upoštevamo še vse dodatne karakteristike pasjega organizma in njegove potrebe. V današnjem prispevku se bomo posvetili pomembnosti pravilne prehrane za pse in mačke, ki se spopadajo s težavami z jetri.

BELJAKOVINE

Pri pasji in mačji prehrani vedno izbiramo med kar se da dobro prebavljivimi beljakovinami. Poleg mesa lahko kot vir beljakovin v prehrano dodamo tudi zelo priporočljive mlečne izdelke in jajčni beljak. Za pse in mačke z jetrnimi težavami je belo meso, kot sta piščanec ali puran, ključnega pomena. Belo meso je lahko prebavljivo, vsebuje manj bakra in je zato manj obremenjujoče za jetra v primerjavi z rdečim mesom. Pomembno je, da meso pred hranjenjem termično obdelamo (kuhamo ali pečemo), odsvetujem hranjenje s surovim perutninskim mesom. Za alternativo piščančjemu ali puranjemu mesu lahko izberemo tudi belo ribo.

Količino beljakovin prilagodimo posameznemu psu/mački posebej. Odvisno od narave bolezni oziroma sprememb na krvi določimo količino beljakovin. Včasih velike spremembe niti niso potrebne, saj že s samo prilagoditvijo izbora živil vplivamo na izboljšanje stanja. Večkrat tudi takrat, ko omejimo, ali odstranimo številčne priboljške in prigrizke.

ŽITA KOT VIR OGLJIKOVIH HIDRATOV IN ZELENJAVA

Za zagotovitev uravnoteženosti v obroku, naj bo poleg beljakovin prisoten tudi vir ogljikovih hidratov: kot sta riž ali krompir. Ter raznolika zelenjava, bogata z antioksidanti. Zelo priporočam dodatek zelene zelenjave: brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, bučka. Pa tudi zelena in buča se lahko znajdeta v skledici.

PREVIDNOST PRI IZBRANIH SESTAVINAH

Če vas veterinar opozori, da se »na jetrih nekaj dogaja«, drobovina, morski sadeži in stročnice niso primerna izbira za pasjo skledo. To še posebej velja za pse, ki jedo že pripravljene mešanice surove hrane: BARF, PREY, … Potrebne bodo spremembe.

Jetra lahko podpremo tudi z dodatnimi sestavinami, ki vsebujejo cink, ki v jetrih pomaga pri presnovi makrohranil (beljakovin, maščob in glukoze (ogljikovih hidratov)) ter ščiti jetrne celice pred oksidativnim stresom. To lahko naredimo z dodatkom ustreznih prehranskih dopolnil, kot je na primer dopolnilna vitaminsko mineralna mešanica v prahu V-Integra Epato, ki vsebuje nižjo vsebnost bakra in je obogatena s cinkom ter antioksidanti. Izredno pomembno vlogo za jetrno funkcijo pa ima tudi silimarin, snov, ki jetra ščiti pred strupenimi snovmi, deluje protivnetno in pomaga vzdrževati normalno delovanje jeter.  Zelo pogosto se zato za normalno delovanje jeter uporablja pegasti badelj (Sylibum marianum) oziroma njegovi izvlečki/pripravki. 

Izpostavila bi tudi, kako pomemben je pravilen način hranjenja. Zelo zaželeno je povečati frekvenco hranjenja – tudi na 4-5 x dnevno. To pomeni, da se dnevna količina hrane porazdeli na več manjših delov in hrani v enakomernih časovnih razmikih čez dan.

Kot vedno svetujem svojim strankam pri Feedko svetovanju, je pri tovrstnih težavah izjemnega pomena redno spremljanje stanja in prilagajanje dejanski situaciji, saj imajo jetra čudovito zmožnost samoobnavljanja. Z individualno pripravo domačih kuhanih obrokov, ki jo vedno znova prilagajamo izvidom in počutju psa ali mačke, lahko res dobro poskrbimo za zdravstveno stanje svojega hišnega ljubljenčka.